Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM, Traditional Chinese Medicine), die meer dan 5000 jaar oud is.

Niet de ziekte van de mens staat centraal, maar de mens zelf; de mens in samenhang met zijn omgeving, zijn erfelijke bagage en zijn psychische gesteldheid.

Energie / QI
Volgens de Chinese filosofie bestaat alles uit energie (Qi): de kosmos, de aarde, de natuur, het menselijk lichaam, zelfs onze gedachten. Qi is de basis van alles en kan zowel materie als niet-materie zijn. Qi manifesteert zich in verschillende dichtheden. Zo is de Qi van onze botten dichter van structuur dan de Qi van onze gedachten of de Qi die door ons lichaam stroomt. De Qi stroomt in ons lichaam door de energiebanen. Deze banen worden ‘meridianen’ genoemd. Op deze meridianen bevinden zich de acupunctuurpunten, die in verbinding staan met de organen, hun functies, de orgaansystemen en met de verschillende delen van het lichaam. Ziekte en klachten ontstaan wanneer het energetisch evenwicht verstoord is.